İşlem Sonucu
Kapat
Üye Girişi
Şifremi Unuttum
04-11-2020

DENİZLİ HOROZU ÜRETİMİ

Bu yazımızda Denizli Horozu yetiştirmek isteyen hobici arkadaşlarımıza yardımcı olmak için bildiğimiz kadarıyla bilgilerimizi paylaşalım istedim. Denizli Horozu sadece Denizli de değil tüm dünyada sesiyle, renkleriyle ve görünümüyle nam salmış, tanınmış ve kendini sevdirmiş aranan ırk haline gelmiş bir horozdur.

YUMURTA VE CİVCİV SEÇİMİ:

Denizli Horozunun yetiştirilmesinde yumurta seçimi, civcivlerin bakımı, yetişkinlerin bakımı ve ayrımı ile kümes ortamının özellikleri önem taşır. Denizli Horozunu yumurtadan çıkarıp yetiştirmeyi düşünüyorsanız saf Denizli Horozu ırkına sahip hayvanlara ait yumurtalardan civciv yetiştirmek daha doğru olur. Bu yüzden kuluçkalık yumurtalar tanıdığımız güvenilir kişilerden alınmalı ve hayvanların en azından 1-2 nesil geri giderek sağlam ırka sahip olduğu araştırılmalıdır. Civciv alırkende aynı şartlar geçerlidir.

BAKIM VE BESLEME:

Yumurtadan çıkardığımız veya hazır aldığımız civcivlerin bakımı da önemli olup ilk ay başlangıç yemiyle daha sonra civciv yemiyle bakılmalı, 1 aydan sonra veba aşısı yapılmalı, daha sonraki aylarda hazır yemlerin yanında arpa, buğday, darı karışım yemler verilmeli, dolaşacakları yeşillik alanları yoksa arada yeşillik takviye edilmeli, periyodik aşıları yapılmalıdır.

DAMIZLIK AYIRMA:

6 Aydan sonra hayvanlar gelişip horoz veya tavuk oldukları belli olunca baskın çıkan horozlar diğerlerini rahatsız edeceğinden horozları teker teker ayrı bölmelere ayırmak gerekir yoksa diğer horozlar gelişmez ötmez. 9-10 aylıkken ötüşleri az çok belli olur. İçlerinden sesi düzgün olan, rengi fiziği yapısı güzel olan hayvanlar ayırılıp bakılırsa gelişmesi daha iyi olur. Üretim için yetiştirdiğiniz en iyi horoz ve tavukları kardeş eşlemesi yapmadan dışarıdan veya ayrı kandan seçilmiş hayvanlardan horozumuza tavuk, tavuğumuza horoz bulup eşleştirerek yeni sağlam ırlar elde edebiliriz. Bu şekilde sıkı takiple 3-4 sene sonra çok güzel horoz ve tavuklar çıktığını göreceksiniz.

KÜMES VE ÇEVRE: 

Hayvanları yetiştirdiğimiz kümeslerimiz ve çevresi de önemlidir. Kümesler Denizli Horozları için 1 horoz 4-5 tavuk birlikte 4 metrekare civarında olmalıdır. Kümesin duvarları tel veya betonla çevrilmeli ahşap ve ağaç az kullanılmalı mümkünse hiç kullanılmamalıdır. Çünkü zamanla ağaçlarda bit ürediği gibi temizliği de zor olmaktadır. Zemin mümkünse toprak olmalıdır. Bu toprağa kum, kül, kireç tozu karıştırılmalı, altları haftalık temizlenmeli ve yazın bit oluşmaması için ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca birçok üreticinin kümesteki hastalık sebebiyle hayvanlarının öldüğü bilinmektedir. Bu yüzden kümes içine ve dolaştıkları bahçeye dışarıdan hayvan bilhassa kuşlar girememeli, bunun için hem kümes hem de bahçe kuşların giremeyeceği şekilde ince telle çevrilmeli yabancı hayvanlardan korunmalıdır.

Denizli horozu ve kanatlı hobicileri yetiştireceğimiz hayvanların sağlıklı ve bol üretimler dileğiyle başarılar.